Folkhälsodalen i Almedalen
Varmt välkommen till Folkhälsodalen i Almedalen – arenan för de hälsopolitiska samtalen!
Sommaren närmar sig och med det även Almedalsveckan. Äntligen kan vi ses på plats i Visby igen och precis som tidigare huserar vi i den lummiga trädgården i S:t Hans Café vid S:t Hansplan. Under fyra dagar välkomnar vi både arrangörer och besökare till seminarier, workshops, rundabordssamtal och mingel i en trädgård perfekt för nya möten. Självklart är Folkhälsodalen fortfarande en digifysisk arena och stora delar sänder vi live för att även du som inte har möjlighet att vara på plats ska kunna delta i de hälsopolitiska samtalen.
PROGRAM
Välkommen till invigningen av Folkhälsodalen!
Söndagen den 3 juli klockan 17.00-19.00
Socialminister Lena Hallengren invigningstalar när Folkhälsodalen slår upp portarna. Därefter följer ett samtal under ledning av Anne Carlsson, Reform Society, där socialministern tillsammans med tidigare socialminister Göran Hägglund och analyschef Petter Odmark, Reform Society, tillsammans med publiken diskuterar och spekulerar om framtidens sjukvård.
Vi bjuder på något gott att äta och dricka. Kom för att lyssna, mingla med gamla vänner och nya bekantskaper, umgås och ha trevligt! Minglet är öppet för alla men vi ser gärna att du som vet att du kommer anmäler dig i förväg, för att vi ska kunna uppskatta ungefär hur många som kommer. Anmäl dig till minglet här!
Under de följande tre dagarna diskuteras sedan alltifrån precisionsmedicin, hälsodata och patienträttigheter till företagshälsovården, prevention och life science-frågor. Från lokalen Tanken sänder vi live under måndag-onsdag. Programmet finner du nedan och det uppdateras löpande.
Måndagens program
Lokal: Tanken
07.30-08.15 (Vi bjuder på frukost med start 07.15)
Minska glappet – hög tid för en modern kronikervård
Det finns idag ett glapp i vårdens stöd till personer som lever med kroniska sjukdomar. Många personer lämnas alltför ensamma att hantera sin kroniska sjukdom utan att vara tillräckligt rustade för vad det innebär, vilket leder till ökad risk för sämre livskvalitet och komplikationer. Kronikervården har hittills misslyckats med att nå tillräckligt goda resultat och inom många områden är det alldeles för få som når viktiga behandlingsmål. Varje person som lämnas alltför ensam att hantera sin kroniska sjukdom utan att vara tillräckligt rustad för det innebär ökade risker för sämre livskvalitet och komplikationer som i sig är vårdkrävande.
I en rapport framtagen på upprdag av Nordic Infucare presenteras ett förslag på reform som kan ge det stöd som behövs i en kronikers vardag. Vårdval kronikerstöd, där vårdgivaren är beställaren vilket innebär att tillgången till de nya stödtjänsterna baseras på vårdbeslut. Kan detta var en modell för att sluta glappet mellan vårdmötet och vardagen?
Medverkande:
Anders W Jonsson (C) ledamot i socialutskottet
Eva-Lena Jansson, ordförande i Parkinsonförbundet
Johan Hultberg (M) ledamot i socialutskottet
Petter Odmark, analyschef på Reform Society
Thomas Magnusson, ordförande i Diabetes Sverige
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nordic Infucare
08.45-09.30 (Vi bjuder på frukost med start 08.30)
Urinblåsecancer – varje dag räknas. Samverkan kan rädda liv!
Urinblåsecancer är en av de vanligaste cancerformerna i Sverige. Om den behandlas i tid är prognosen oftast god, men långa ledtider från remiss till behandling försämrar prognosen avsevärt. På flera håll i Sverige har man lyckats korta ned ledtiderna men det räcker inte. Fler behöver ta efter.
Förra året anordnade patientföreningen ILCO, Tarm- uro och stomiförbundet tillsammans med Merck och Pfizer en debatt där man diskuterade goda exempel på insatser i vården som förkortat tiden till diagnos av urinblåsecancer. Det blev tydligt att regioner med sämre statistik inte tar efter dessa goda exempel och att kunskapsutbytet mellan regionerna kan förbättras. Det finns fortfarande stora skillnader hur snabbt och vilken vård urinblåsecancerpatienter får beroende på var de bor. I år kommer debatten att följas upp med representanter från vården, Regionala cancercentrum i samverkan och patientorganisationen ILCO för att diskutera hur positiva insatser ska kunna spridas mellan regioner på ett mer effektivt sätt, hur patientorganisationerna kan driva på frågan ute i landet och vad Regionala cancercentrum i samverkan gör för att förbättra situationen.
En rapport som visar nulägesstatus för Sveriges urinblåsecancerpatienter kommer att ligga till grund för diskussionen.
Medverkande:
Charlotte Bygdemo, ordförande i ILCO, Tarm- uro och stomiförbundet
Hans Hägglund, överläkare, professor och nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner samt ordförande i Regionala cancercentrum i samverkan
Marina Tuutma, ordförande i Svenska Distriktsläkarföreningen och andre vice ordförande i Sveriges Läkarförbund
Petter Kollberg, överläkare och urolog vid Helsingborgs lasarett
Petter Odmark, analyschef på Reform Society
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: ILCO- Tarm – uro och stomiförbundet, Merck, Pfizer
10.00-10.45
På blodigt allvar!
Blodtransfusion är en vanlig medicinsk behandling som ibland räddar liv men som också är förenat med risker. Användningen varierar stort mellan länder, regioner, sjukhus och ordinerande läkare.
I Sverige används mer donerat blod slentrianmässigt vid icke-akuta situationer än i andra jämförbara länder, trots att studier från hela världen visar att det ökar mortaliteten, minskar patientsäkerheten och ökar vårdkostnaderna. Dessutom förbrukas donerat blod i onödan – blod som behövs vid akuta situationer, kriser och för beredskap.
WHO publicerade 2021 ett policydokument som tydligt pekar på brådskan att implementera en blodstrategi. Detsamma gjorde en grupp experter i Sverige 2020 när de publicerade en transfusionsstrategi. Trots det är genomslaget för en blodstrategi låg och mycket varierande över Sverige.
Men nu är det blodigt allvar! Hur kan vi tillsammans arbeta för att införa den föreslagna blodstrategin?
Medverkande:
Agneta Wikman, professor och överläkare i klinisk immunologi och transfusionsmedicin på Karolinska universitetssjukhuset samt representant för Svenska blodalliansen
Brita Winsa, hälso- och sjukvårdsdirektör i Region Västerbotten
Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna och kirurg vid Södertälje sjukhus
Lina Nordquist (L) social- och sjukvårdspolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Vifor Pharma
11.45-12.30
Liv till åren eller år till livet – en fråga om livskvalitet för män
som drabbas av prostatacancer
Varje år upptäcks fler än 10 000 nya fall av prostatacancer. En tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, det är den vanligaste manliga cancerformen. Trots detta finns det regionala skillnader i vård och behandling av de män som drabbas. Enligt Patientlagen kapitel tre samt RCC:s kunskapsbank ska patientens önskemål väga tungt vid valet av behandling.
Personen ska informeras om tänkbara fördelar och nackdelar med de olika behandlingarna, inklusive riskerna för biverkningar. Han bör få patientinformation om tidig upptäckt prostatacancer och ska få veta att han har rätt till en ny medicinsk bedömning. Fina ord som tyvärr inte stämmer med verkligheten trots att valet av behandling radikalt och oåterkalleligt kan försämra livskvaliteten för den som är drabbad beroende på vilken behandlingsmetod som väljs. Hur går vi från ord till handling när det gäller ge den som är drabbad av prostatacancer möjlighet att vara delaktig i sin vård och behandling?
Medverkande:
Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet
Marie Morell (M) regionråd i Region Östergötland och ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation
Mårten Fellenius, överläkare på urologen vid Visby Lasarett
Petter Odmark, analyschef på Reform Society
Rachel De Basso (S) regionråd och ordförande i nämnden för Folkhälsa och sjukvård i Region Jönköpings län
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Janssen
13.00-13.45
Heta stolen: Precisionsmedicinsk utfrågning
”Rätt behandling till rätt patient i rätt tid” – med avancerad diagnostik har vi helt nya möjligheter att ge patienter vård och behandling som är skräddarsydd efter patientens egna förutsättningar och behov. Det finns en enorm potential för precisionsmedicin inom den svenska sjukvården – förutsatt att vi kan undanröja vissa hinder. Hur väl rustad är sjukvården för detta? Hur kan politiker se till att resurserna inom sjukvården används på ett sätt som gör så mycket nytta som möjligt och hur gör vi precisionsmedicin tillgängligt för alla patienter i landet? För att underlätta införandet i klinisk praxis krävs politiska beslut och åtgärder på fyra viktiga områden: Pengarna – Strukturerna – Testerna – Patientens delaktighet. Genom en utfrågning vill vi tydliggöra vem som har möjlighet att agera.
I heta stolen deltar:
Acko Ankarberg Johansson (KD) ordförande i riksdagens socialutskott
Anna-Lena Hogerud (S) regionråd Skåne och vice ordförande i SKR:s sjukvårdsdelegation
Kent Lewén, ordförande i Prostatacancerförbundet
Patrik Rossi, chef för Tema Cancer vid Karolinska Universitetssjukhuset samt ordförande i styrgruppen för Karolinska Comprehensive Cancer Centre, CCC
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Roche
14.15-15.00
Vem styr MS-vården – patient eller process?
I ett seminarium i Almedalen 2019 kunde man bland annat konstatera att patientinflytandet i vården fungerade dåligt. Att sjukvården i stor utsträckning inte är organiserad utifrån personer som kan ha sammansatta behov och ofta flera diagnoser. Läkarna har inte tillräckligt med tid för att föra en bra dialog med sina patienter. Samtidigt konstaterades att den långtgående specialiseringen som idag präglar svensk sjukvård har varit avgörande för de betydande medicinska framsteg som finns idag. Detta är till synes ett hopplöst dilemma. Vid Centrum för neurologi som finns på Akademiskt specialistcentrum i Stockholm läns sjukvårdsområde har man startat informationsträffar där de personer som diagnostiserats med MS får lära sig mer om sjukdomen, vad man kan göra själv, hur har man kan hantera trötthet, hur man får livspusslet att gå ihop och hur man pratar med sina barn om MS. Personer med MS, lever med sin sjukdom 365 dagar varje år och vill på riktigt vara delaktiga i sin egen vård och behandling. Vid dagens samtal ska vi fokusera patientdelaktighet, vem är det som styr MS-vården, vad är viktigast – är det processen eller patienten?
Medverkande:
Anna Cunningham, legitimerad sjuksköterska och nationell koordinator för svenska MS-registret
Eva Helmersson, föreläsare och författare, egen erfarenhet av MS
Jesper Petersson, professor i neurologi och enhetschef för kunskapsstyrning och FoU i Region Skåne
Lise Lidbäck, ordförande i Neuroförbundet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Merck
15.30-16.15
Hälsodata för vem – vad kan vi, vad vill vi och vad får vi göra, hur gör
vi det omöjliga, möjligt?
En SIFO-undersökning genomfördes 2015 på uppdrag av e-hälsobolaget Brighter visade bland annat att 57 procent av de då tillfrågade kan tänka sig att, via mobila appar eller uppkopplade vårdlösningar, dela sina personliga data till olika forskningsprojekt. Ytterligare en SIFO-undersökning genomförd under 2021 och beställd av Stiftelsen Forska!Sverige säger 83 procent av allmänheten ja till att dela sin hälsodata för forskning och hälsofrämjande syften enligt stiftelsens hemsida. Trots detta kan vi inte dela data på sätt som allmänheten önskar. Patientdatalagen är skriven för patientens säkerhet och integritet, vilket är en viktig del när det legala ramverket ska ses över. Juridiskt är det svårt att se till såväl patientens säkerhet som integritet och att den egna datan ska kunna delas för bästa möjliga vård. Som lagstiftningen ser ut idag gör GDPR ingen skillnad på om personuppgifter är anonyma eller inte. Däremot kan sekundäranvändning av data som samlats in inom hälso- och sjukvården användas för andra ändamål, det vill säga för forskning i stället för vård.
Medverkande:
Anna Starbrink (L) regionråd i Region Stockholm
Boel Mörck, medicinsk informationsdirektör på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt ledamot i Läkarförbundets eHälsoläkarförening
Freddie Henriksson, Market Access & Government Affairs Lead vid Janssen
Karin Båtelson, ledamot i Sjukhusläkarna
Thomas Lindén, avdelningschef Kunskapsstyrning för hälso- och sjukvården vid Socialstyrelsen
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Janssen
16.45-17.30
Den blinda fläcken i sjukvårdsdebatten – vart tog arbetslivet vägen?
Arbete och hälsa hör ihop och hälsa i arbetet är oskiljaktigt från hälsa i livet. Ändå utreder regeringen framtidens hälso- och sjukvård utan att med ett ord nämna arbetsplatser och företagshälsa. Hur kan staten bättre stödja marknaden att lösa det som hälso- och sjukvården inte klarar?
Mönstret går igen. När det gäller sjukförsäkring, sjukfrånvaro och rehabilitering har staten i många år, utan större framgång, försökt få hälso- och sjukvården att lösa uppgifter den är illa rustad för - i stället för att se och försöka använda den resurs och kompetens som faktiskt finns. Att det kan fungera annorlunda är marknaden ett bevis för. Många arbetsgivare, i synnerhet inom privat sektor, kliver fram och betalar för en företagshälsovård som löser uppgifterna och fyller i luckorna mellan olika offentliga aktörer. Problemet är att många arbetsgivare inte har möjligheten eller intresset. Hur kan staten bättre stödja marknaden att lösa de uppgifter som hälso- och sjukvården inte klarar? Det kräver ett samtal över de gränser politiken själv har skapat. I dag ligger de frågor det berör på flera departement, flera utgiftsområden i budgeten och flera utskott i riksdagen.
Välkommen att stanna kvar efter seminariets slut för mingel och fortsatt informell diskussion, kl 17:30-19:00.
Medverkande:
Joachim Morath, vd vid Feelgood
Mattias Karlsson (M) ledamot i socialförsäkringsutskottet
Peter Munck af Rosenschöld, vd vid Sveriges Företagshälsor
Petter Odmark, analyschef vid Reform Society
Sofia Amloh (S) tjänstgörande ersättare i socialutskottet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Feelgood
18.00-18.45
Så får alla cancerpatienter tillgång till precisionsmedicin!
Precisionsmedicin drivs av forskning och innovation, men dess utveckling och implementering kräver ett kontinuum av åtgärder i hälso- och sjukvården. Vad behöver göras och vilka investeringar krävs så att precisionsmedicin kan användas för att säkerställa en god, jämlik och effektiv cancervård? Life science-strategin har satt ramverket och ambitionen för utvecklingen av precisionsmedicin i Sverige.
Behandlingens natur, det vill säga att den i olika grad är anpassad efter individens unika behov och förutsättningar, ställer unika krav på både forskningen och sjukvården, inte minst då gränsen mellan det som traditionellt betecknas som sjukvård och forskning blir mindre uttalad. Hur kan nationella precisionsmedicinska studier, ny teknik och nya betalningsmodeller användas för att modernisera cancervården på ett hållbart och jämlikt sätt, till nytta för den enskilde patienten och för samhället i stort? Hur gör vi för att alla cancerpatienter som behöver, verkligen får tillgång till precisionsmedicin?
Medverkande:
Anna Martling, professor i kirurgi vid Karolinska Institutet och överläkare på Karolinska universitetssjukhuset, ”Årets cancerforskare” 2021
Björn Eriksson, generaldirektör vid Läkemedelsverket
Camilla Waltersson Grönvall (M) socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Hans Hägglund, nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner
Stefan Vlachos, ingenjör och innovationsledare samt chef för Health Works, ett initiativ från AstraZeneca
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Nollvision cancer, Genomic Medicine Sweden och SciLifeLab
Lokal: Orangeriet
08.45-16.00
ARTY Hälsa tar omvärldsbevakning inom vård och hälsa till en ny nivå!
ARTY Hälsa är en dynamisk AI-baserad omvärldsbevakare utvecklad av Reform Society i nära samarbete med Läkemedelsindustriföreningen. ARTY Hälsa levererar politisk omvärldsbevakning. Det är unikt!
Vi finns på plats i Almedalen för att demonstrera, berätta och svara på frågor om ARTY Hälsa. Vi är såklart även nyfikna på vilka behov du och ditt företag har, eftersom vi ständigt utvecklar produkten med kundbehov i fokus. I pipeline ligger implementering av fler språk, men extra spännande är beslutsarenan inom EU, som lanseras inom kort. Är du inte kund än så erbjuder vi dig en prova-på-licens under augusti för att du ska kunna kickstarta höstens omvärldsbevakning. Vi vågar påstå att ARTY Hälsa kommer att underlätta ditt arbete och spara tid!
Välkommen att besöka oss i Folkhälsodalen i Almedalen!
Arrangör: Artyficial Minds
Här anmäler du dig till de digitala sändningarna!
Du kommer då att få länk till sändningarna utskickad. Observera att det inte går att anmäla sig och få en reserverad plats i Visby, utan att anmälan endast gäller dig som vill delta digitalt.