2025 Almedalen 25 juni
Cancer som drabbar kvinnor – mycket kvar att göra
Anna Vikström (S), riksdagens socialutskott
Hanna Dahlstrand, docent och överläkare vid sektionen för gynekologisk onkologi på ME Bäckencancer, Tema Cancer på Karolinska Universitetssjukhuset
Malin Sjölander (M), vice ordförande i regionstyrelsen i Region Kalmar län
Marianne Olsson, vice ordförande i Nätverket mot cancer samt medlem i Nätverket mot gynekologisk cancer
Mef Nilbert, professor i onkologi vid medicinska fakulteten, Lunds universitet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society Company
Varje år drabbas nästan 3 000 kvinnor i Sverige av gynekologisk cancer. Inom begreppet ryms äggstockscancer, livmodercancer, livmoderhalscancer och vulvacancer. Gynekologisk cancer är den näst vanligaste cancern hos kvinnor efter bröstcancer. De är också bland de mest dödliga cancerformerna för kvinnor. Under de senaste 25 åren har ungefär 1 200 kvinnor avlidit varje år i någon form av gynekologisk cancer. Men trots den höga dödligheten och de försämringar i livskvalitet som drabbar de som överlever, har patienter med gynekologisk cancer alltför länge hamnat i skymundan.
För att förbättra prognosen och livskvaliteten för personer som drabbas av gynekologisk cancer finns mycket att göra. Det krävs konkreta åtgärder för att säkerställa snabb diagnostik, kortare väntetid till behandlingsstart och en vård som verkligen ligger i linje med de riktlinjer som finns. Inte minst krävs det tillgång till nödvändig specialistkompetens. Satsningar på forsknings- och kliniska studier krävs, såväl som satsningar på precisionsmedicin och rehabilitering. Det är dags att gynekologisk cancer får den uppmärksamhet och de satsningar som personer som drabbas förtjänar.