2025 Almedalen 24 juni
Svensk sjukvård behöver en nollvision – ingen ska dö grund av vårdplatsbrist
Agnes Lindvall, utredare på Myndigheten för vård- och omsorgsanalys
Björn Eriksson, generaldirektör på Socialstyrelsen
Carl-Johan Schiller (KD), oppositionsregionråd i Region Stockholm
Elin Karlsson, ordförande i Sjukhusläkarna
Lena Hallengren (S), gruppledare i riksdagen samt tidigare sjukvårdsminister
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society Company
Sverige har brist på vårdplatser. En granskning av lex Maria-ärenden år 2023 visar att platsbrist bidrog till 100 personers död på sjukhus. Tidningen Sjukhusläkaren begärde ut och granskade samtliga lex Maria-ärenden som inkom till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, under 2023: totalt 1 254 anmälningar. Vid en systematisk genomgång sorterades först samtliga 237 dödsfall ut. Från dessa identifierades dödsfall där chefläkare eller analysledare omnämner vårdplatsbrist, resursbrist, personalbrist eller hög arbetsbelastning som bidragande orsak. Man fann 100 dödsfall som kunde kopplas till dessa faktorer (42 procent av dödsfallen). 38 av dessa var dödsfall som skett på akutmottagningen och 19 handlade om långa väntetider eller köer.
Det är 100 individer som fått sina liv förkortade för att de inte fått vård på rätt vårdnivå, av personal med rätt kompetens. Det är onödiga dödsfall som i en adekvat dimensionerad vård hade kunnat undvikas.
Men tyvärr har varken de 21 regionerna eller Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) tagit frågan på tillräckligt stort allvar. I stället har de ägnat tid åt att med en dåres envishet hävda att patientsäkerheten inte är hotad.
Det är därför hög tid att lägga om såväl synsätt som arbetssätt för att nå resultat på riktigt. Ta gärna intryck av hur man har arbetat med säkerheten i trafiken. År 1997 infördes en nollvision gällande trafikskador, med målet att ingen ska dödas eller skadas allvarligt inom vägtransportsystemet. Nollvisionen har inneburit en radikal förändring av synsätt, ansvar och säkerhetsfilosofi. Inom trafiken håller man koll på dödsfallen och deras orsaker, och man vidtar åtgärder som hastighetsbegränsningar och mitträcken.
Vi i sjukvården borde arbeta med liknande mål. Det kräver att vi utgår från en sanningsenlig nulägesbild, att vi vill förbättra på riktigt och att våra politiker enas om en långsiktig och blocköverskridande sjukvårdsöverenskommelse. En nollvision för dödsfall orsakade av vårdplatsbrist!