2025 Almedalen 24 juni
Är etiken på undantag? Etikens roll inom sjukvården i en föränderlig tid
Acko Ankarberg Johansson (KD), sjukvårdsminister
Anders Castor, sakkunnig i Smer och ordförande i Delegationen för medicinsk etik på Svenska Läkaresällskapet
Fredrik Malmberg, direktör vid Institutet för mänskliga rättigheter
Sven-Eric Söder, ordförande vid Statens medicinsk-etiska råd, Smer
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society Company
När samhällsklimatet förändras, utmanas också vårdens etiska grund. Vad händer med principer som jämlikhet, mänskliga rättigheter och tillgång till vård när resurserna krymper och värderingar förändras?
I en tid där polarisering, kunskapsresistens och misstro mot expertis växer, ifrågasätts värden som solidaritet och mänskliga rättigheter allt oftare. Det som tidigare tagits för givet som gemensamma etiska grundprinciper, utmanas både globalt och nationellt.
Svensk hälso- och sjukvård vilar på lagfästa etiska principer om jämlikhet och tillgång till vård efter behov. Vården ska ges med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans värdighet.
Men när resurserna blir knappare och värderingar som hotar jämlikhet och människovärde vinner mark, ställs vårdens etiska grund på prov. Seminariet lyfter hur förändrade värderingsströmmar påverkar synen på etik och mänskliga rättigheter inom vården. Vilket ansvar har vi som beslutsfattare, yrkesverksamma och samhällsmedborgare för att värna en gemensam etisk grund?