2022 Almedalen

Varför ska tillgången till vissa cancerbehandlingar vara ett lotteri?

arrangör:
Sanofi
Medverkande:

Camilla Waltersson Grönvall (M) socialpolitisk talesperson och ledamot i socialutskottet
Hans Hägglund, nationell cancersamordnare vid Sveriges Kommuner och Regioner
Lise-lott Eriksson, ordförande i Blodcancerförbundet
Marie Morell (M) ordförande i Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation
Marit Jenset, generalsekreterare i Bröstcancerförbundet
Mikael Dahlqvist (S) ledamot i socialutskottet
Samtalsledare: Göran Hägglund, Reform Society
Arrangör: Sanofi.

om panelsamtalet:

Samtalet på 15 minuter – läs en sammanfattning här.Modern cancerbehandling innebär ofta kombinationsbehandling av flertalet läkemedel, något som blir både viktigare och vanligare, men svårt att hantera ur ett prissättningsperspektiv. Hur kan samhället säkerställa att svenska cancerpatienterna får del av den bästa behandlingen?
Nästan alla känner någon som har haft cancer och alltför många känner någon som gått bort i cancer. Idag finns det behandlingar som kraftigt bromsar sjukdomens förlopp och till och med botar cancer.
I vissa fall krävs det att flera läkemedel används i kombination för att uppnå det bästa resultatet, så kallade kombinationsbehandlingar. Men patienter får inte alltid tillgång till dessa behandlingar trots att de kan vara de mest effektiva.
En av orsakerna är dagens prissättningssystem som enbart kan hantera ett pris per läkemedel trots att användningsområdena av läkemedlet kan vara många. Om vi vill verka för en vård i världsklass krävs en förändring! Dagens seminarium kommer att diskutera vad som behöver göras här och nu och vilka lösningar som behöver implementeras.

Se samtalet här

ALLA INSPELNINGAR HITTAR DU PÅ FOLHÄLSODALEN PLAY

Partners 2024

arrangörer